ERESC

Casal de cuina "Cuina't l'estiu" per a joves 2014

 

 [Inscripció] || [Full de pagament]

Cuina't l'estiu pretén oferir als infants d’entre 8 i 15 anys una opció atractiva i alternativa a les primeres setmanes de vacances escolars d’estiu, entenent que aquests dies han de ser un temps de descans merescut i, a la vegada, de lleure, esbarjo i diversió. La finalitat del casal Cuina’t l’estiu és donar resposta a les necessitats de les famílies com a recurs de suport, i que aquesta resposta estigui basada en una activitat de lleure real i especialitzada i, sobretot, sustentada en un projecte educatiu integral i amb molta força. 

Des de Grameimpuls, plantegem la realització de l’activitat amb col·laboració amb l’escola de Restauració, creant així un clima de treball en xarxa per establir els objectius bàsics per millorar la qualitat i establir les prioritats de l’activitat pensada per als nens i nenes que, en definitiva, són els veritables protagonistes de l’experiència. 

Entenem que el casal Cuina’t l’estiu ha de ser una experiència única, irrepetible i extraordinària, a més a més d’emocionant, enriquidora i plena d’aprenentatges. Els nens i nenes podran gaudir, així, de moltes i diferents activitats lúdiques i creatives tenin aventures i vivències, amics i companys... que els possibilitaran créixer, descobrir, compartir i aprendre divertint-se. 

Horari del casal d'estiu

EIX LÚDIC 

El Casal d’estiu d’enguany és totalment innovador i s’adapta al context social actual i, sobretot, als interessos i motivacions dels infants. Per aquest motiu, les setmanes de vacances de juny i juliol estaran emmarcades per un eix lúdic que és Cuinar.

La Cuina: 

  • Perquè és un laboratori, un refugi, és un lloc de creació.
  • Perquè és tan àmplia que permet recollir i incloure el resultat i la suma d’un coneixement  antic heretat de generació en generació i pot definir els pobles. 
  • Perquè admet la creativitat i l’expressivitat.

 OBJECTIUS GENERALS

Els objectius bàsics són molt clars,divertir-se a l’hora que s’aprèn, tot creant un projecte educatiu personalitzat.

  • Divertir-se i gaudir dels temps lliure durant les vacances escolars.
  • Afavorir i potenciar l’autonomia personal i desenvolupament integral dels infants.
  • Fomentar l’esperit de grup interrelacionant-nos amb els altres sense fer diferència de gènere, raça, religió, condició física o psíquica, acceptant la diversitat cultural i social.
  • Assolir els hàbits de convivència, d’ordre i d’higiene. 
  • Desenvolupar les habilitats motrius, manipulatives i sensorials.
  • Descobrir i desenvolupar les pròpies capacitats.
  • Potenciar actituds positives envers els nostres companys, l’entorn, la natura, etc.
  • Tenir consciència dels valors universals, potenciant-ne la vivència.
  • Afavorir l’aprenentatge de coneixements a través de l’experimentació.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • Conèixer alguns aliments de temporada
  • Olorar, tocar i tastar diferents aliments per reconèixer els gustos personals 
  • Prendre consciència que preparar el sopar porta el seu temps
  • Aprendre que treballant  en equip en l'àmbit culinari compartim i obtenim millors resultat.
  • Realitzar elaboracions senzilles amb diferents tipus d'aliments
  • Colar, barrejar i tallar… per entendre la màgia de la cuina 
  • Observar  i entendre com canvien els aliments quan es couen
  • Comprovar  que les mesures de pes i volum tenen una utilitat 
  • Prendre consciència dels petits perills que acompanyen a l'activitat culinària.
  • Descobrir, prendre interès i curiositat per la cultura gastronòmica 

METODOLOGIA

Seguint el centre d’interès que durarà tot el casal, cada dia es proposaran als infants diferents plats per a treballar  i activitats en relació a aquest eix d’animació. 

DESTINATARIS

Infants i joves des de 8 a 15 anys.

CONTINGUTS 

CONCEPTUALS: 

  • Les amanides, de fruites i de verdures
  • Els entrants freds a base de verdures i altres tipus d’aliments
  • Els aperitius, una manera divertida de començar els àpats
  • Manipulem les principals fonts de proteïnes i els hi donem formes
  • La cuina d’altres països i cultures
  • Refrescants batuts d’estiu
  • Postres divertits 

PROCEDIMENTALS:

  • Potenciar les habilitats manuals amb el maneig de les eines i la manipulació dels productes
  • Identificació de diferents tipus d'aliments
  • Netejar i preparar els aliments per cuinar-los
  • Descobrir les diferencies en l'aplicació de mètodes senzills de cocció
  • Observar i desenvolupar mecàniques senzilles d'elaboració de plats

ACTITUDINALS:

  • Adquisició d'hàbits higiènics específics de la cuina (rentar-se les mans, cabell recollit, portar davantal...)
  • Adquisició de capacitats d'ordre i organització
  • Interès i curiositat pel descobriment d'aliments d'altres cultures

ACTIVITATS

ACTIVITATS DEL TALLER DE CUINA

 

Horari del taller de cuina

Elaborarem plats amb diferents tipus d'aliments, alguns de diferents cultures, on es treballaran procediments senzills de cuina i aprendrem a presentar-los d'una manera divertida i respectant l'estètica.

  • Amanida de fruites, verdures, broquetes 
  • Aperitius amb full, galetes salades
  • Batuts de fruites, amb fruites, llet, iogurt
  • Postres: batuts, creps, cupcakes, xocolata
  • Croquetes, crestes.
  • Crestes de tonyina i ou dur 
  • Hamburgueses, mandonguilles, nuggets
  • Pasta, pizza
  • Plats d'altres cultures:Samoses, taboulé, won-ton

ACTIVITATS CREATIVES:

  • Màscares creatives
  • Fotografiem els aliments del mercat
  • Caricatures 
  • Maquillatge
  • Preparem un magazín
  • Cuina creativa amb Pat maché
  • Karaoke
  • Pintura tèxtil
  • Creació d'imants

JOCS I ACTIVITATS ESPORTIVES

  • Gimcana esportiva
  • Pista americana
  • Expressió corporal
  • Guerra de bombardes
  • Jocs d'aigua
  • Futbol, basquet

ESTRUCTURACIÓ DEL CASAL

Nens i nenes de 8 a 15 anys ( ambdós inclosos)

La ràtio serà de 1 monitor per cada 20 nens seguint la normativa que marca el Decret137/2003, de 10 de juny

Cada divendres s'entregarà a les famílies un Planning setmanal amb les activitats que es realitzaran durant la setmana, així com del menú setmanal.

Hi haurà una sortida a la piscina cada setmana.

HORARI

S'ofereix un únic horari de 9,00 a 15,00 hores amb el dinar inclòs

SERVEI DE MENJADOR

Calendari de menjador

L'horari de menjador serà en un únic torn de 13,30 a 14,30 hores.

En els menús s'inclouran les elaboracions realitzades en els tallers de cuina.

 

Podria interessar-te...