ERESC

Cuina't l'estiu 2016

Grameimpuls organitza a través de l’Escola de Restauració Santa Coloma la tercera edició del Casal ‘Cuina’t l’estiu’ que any rere any ha esdevingut tot un èxit. Aquest casal està adreçat a nens i nenes d’entre 8 i 15 anys, l’horari será de matí (de 9.00 a 15.00) i les places són limitades.

Cuina't l'estiu 2016


 

El projecte que es presenta a continuació pretén oferir als infants d’entre 8 i 15 anys una opció atractiva i alternativa a les primeres setmanes de vacances escolars d’estiu, entenent que aquests dies han de ser un temps de descans merescut i, a la vegada, de lleure, esbarjo i diversió. La finalitat del casal Cuina’t l’estiu i descobreix el món !! és donar resposta a les necessitats de les famílies com a recurs de suport, i que aquesta resposta estigui basada en activitats de lleure i el món de la cuina especialitzada en diversos indrets del món i, sobretot, sustentada en un projecte educatiu integral i que pretén donar suport al desenvolupament del col.lectiu a qui va adreçat.

Des de l’Escola de Restauració de Grameimpuls, amb totes les accions, pretenem millorar la qualitat de vida d’aquests infants i establir prioritats a l’hora d’oferir activitats per a infants i joves què, en definitiva, són els veritables protagonistes de l’experiència que viurem.
Entenem que el casal Cuina’t l’estiu i descobreix el món !! ha d’oferir una experiència única, irrepetible i extraordinària, a més a més d’emocionant, enriquidora i plena d’aprenentatges. Els infants i joves podran gaudir, així, de moltes i variades activitats lúdiques i creatives. També establiran vincles amb amics i nous companys a través de les aventures de descobrir diversos països del món. I, en definitiva els permetrà i possibilitarà un creixement personal, una diversió en grup, una possibilitat de compartir i descobrir el món que els envolta.

Inscripcions

Des del 30 de maig al 17 de juny de 2016 de 8.00 a 15.00h a Grameimpuls - Can Xiquet (c. Rafael Casanova, 40)

La reserva de places es farà per ordre d'inscripció.

La inscripció es considerarà formalitzada amb el justificant de pagament.

Full d'inscripció

Descarrega't el full d'inscripció.

INSCRIPCIÓ

Full de pagament

Descarrega't el full de pagament. Confirmeu que hi han places disponibles abans de fer el pagament.

FULL DE PAGAMENT

Full d'autorització

Descarrega't el full d'autorització.

AUTORITZACIÓ

HORARIS

Descarrega't la programació del casal: horaris, dates, activitats...

ACTIVITATS 2016

Taller de cuina

Menjador

Vessant de cuina, lleure i oci:
El casal d’estiu d’enguany es presenta com una oportunitat per gaudir de diverses activitats lúdiques, sessions de cuina especialitzada en països del món, pràctiques esportives, tallers creatius i constructius, manualitats sobre el centre d’interès, moments de relaxació i massatges, experimentació dels sentits a través dels aliments i, sobretot, espais de diversió, imaginació i creativitat.

Aquest any presentem un casal d’estiu que té en compte a infants i joves pel que fa als seus interessos i, a més, els farà protagonistes de tot el procés de les activitats en tot moment. Podem afirmar que el casal s’adapta al context social actual i a les motivacions del col·lectiu a qui va adreçat.

Per aquest motiu, les setmanes de vacances que oferim durant alguns dies de juny i bona part de juliol estaran emmarcades per dos eixos: la cuina i el lleure i oci.

La Cuina:

  • Perquè és un laboratori, un refugi, és un lloc de creació.
  • Perquè és tan àmplia que permet recollir i incloure el resultat i la suma d’un coneixement antic heretat de generació en generació i pot definir els pobles.
  • Perquè fomenta el col·laboracionisme i el treball en equip.
  • Perquè admet la creativitat i l’expressivitat.
  • Perquè ens capacita com artistes.
  • Perquè ens fa conèixer el món i les seves receptes culinàries.

El Lleure i Oci:

  • Perquè és un espai de diversió.
  • Perquè potencia la creativitat i la imaginació.
  • Perquè els infants i joves necessiten activitats lúdiques
  • Perquè permet compartir experiències amb altres.
  • Perquè ens dona l’oportunitat d’expressar emocions i sentiments.

OBJECTIUS GENERALS

L’objectiu essencial és aprendre a cuinar alguns plats del món i a la vegada experimentar activitats de lleure tot aprenent i divertint-se.

Crear un projecte personalitzat per el col.lectiu que participa enguany al casal d’estiu 2016, Cuina’t l’estiu i descobreix el món!!

  • Divertir-se i gaudir dels temps lliure durant les vacances escolars.
  • Afavorir i potenciar l’autonomia personal i el desenvolupament integral dels infants.
  • Fomentar dinàmiques de grup per tal de potenciar espais d’interrelacions.
  • Fomentar dinàmiques de grup
  • Potenciar la igualtat en els infants o joves tant per motius de gènere, raça, religió, condició física o psíquica tot acceptant la diversitat cultural, social i religiosa.
  • Assolir els hàbits de convivència, ordre i higiene.
  • Desenvolupar les habilitats motrius, manipulatives i sensorials
  • Descobrir i desenvolupar les pròpies capacitats.
  • Potenciar actituds positives vers els nostres companys/es, la cuina, l’entorn, la natura, etc.
  • Tenir consciència dels valors universals, potenciant-ne la vivència.
  • Afavorir l’aprenentatge de coneixements a través de l’experimentació.

 

OBJECTIUS ESPECÍFICS DE CUINA

Descarrega't aquí els objectius del Casal

  • Conèixer alguns aliments de temporada.
  • Olorar tocar i tastar diferents aliments per reconèixer els gustos personals.
  • Prendre consciència que preparar els àpats porta el seu temps.
  • Valorar que s’ha de fer una compra prèvia per poder cuinar.
  • Aprendre que treballant en equip en l’àmbit culinari compartim i obtenim millors resultats.
  • Realitzar elaboracions senzilles amb diferents tipus d’aliments.
  • Colar, barrejar, tallar, amassar, pesar.... per entendre la màgia de la cuina.
  • Observar i entendre els canvis que es produeixen en els aliments quan els coem.
  • Comprovar que les mesures de pes i volum tenen una utilitat.
  • Prendre consciència dels petits perills que acompanyen a l’activitat culinària.
  • Descobrir prendre interès i curiositat per la cultura gastronòmica local i internacional.

METODOLOGIA

Per tal de dur a terme els dos eixos principals del casal és molt important aclarir que durant el casal tindran lloc una sèrie de sessions de cuina especialitzada on aprendran a elaborar diversos plats d’alguns països del món i, aquesta serà l’activitat central del casal. En segon lloc troben el centre d’interès de la vessant de lleure i oci, que aquest any ens possibilita descobrir la realitat d’altres països del món que ens envolta, aquesta temàtica en acompanyarà al llarg del casal per tal de realitzar activitats i experiències. Aquest centre d’interès permetrà als participants a construir una sèrie de materials per poder, l’últim dia, realitzar una fira d’estands del món. Durant la realització de totes les activitats els participants podran aprendre com viuen els àrabs, els japonesos, els italians i, com no pot faltar les tradicions més properes, les nostres, les catalanes.

Aquests any el centre d’interès són quatre països on la tradició en tots els aspectes és molt diferent: Països àrabs amb la seva cultura i menjar tradicional, el Japó, cultura mil·lenària i amb molta tradició culinària que està de moda en els nostres dies, Itàlia, un país on la cuina és un dels aspectes essencials per les famílies, i la catalana, plena de riquesa a molts nivells, gastronòmic, vinícola, cultural, popular, festiu, etc.. i com no, és la nostra.

La metodologia que s’utilitzarà serà en tot moment participativa ja que considerem que els infants i joves han de ser els protagonistes del seu casal i hauran de crear a través de la imaginació diversos espais per els quatre països. El/la monitor/a i les ajudants en pràctiques facilitaran aquest procés a través de sessions de cuina especialitzada, jocs, dinàmiques, música, tallers, esports, manualitats, gimcanes, jocs d’aigua, piscina i alguna que altre sortida per visitar l’entorn més proper vinculat al món de la cuina.

DESTINATARIS

El col·lectiu al qual està adreçat el nostre casal d’estiu 2016 és als infants i joves d’entre 8 a 15 anys.

Cal esmentar que la franja d’edat és molt variada i contempla infants que estan en el període de latència i infants que ja estan pre adolescents i adolescents. Per aquest motiu adaptarem les activitats a aquests tres col·lectius ja que presenten interessos i motivacions força diferents.

CONTINGUTS DE CUINA

Conceptuals:

  • Les amanides, de fruites i de verdures
  • Els entrants freds a base de verdures i cereals
  • Complements alimentaris, espècies, herbes, texturitzants
  • Descobrir ingredients innovadors
  • Manipulem les principals fonts de proteïnes i els hi donem formes
  • La cuina d’altres països i cultures
  • Conèixer ingredients de temporada
  • Postres originaris del països treballats al taller

Procedimentals:

  • Potenciar les habilitats manuals amb el maneig de les eines i la manipulació dels productes
  • Identificació de diferents tipus d’aliments
  • Netejar i preparar els aliments per cuinar-los
  • Descobrir les diferències en l’aplicació de mètodes senzills de cocció
  • Observar i desenvolupar mecàniques senzilles d’elaboració de plats
  • Dotar d’estratègies per fer presentacions divertides i harmonioses.

Actitudinals:

  • Adquisició d’hàbits higiènics específics de la cuina ( rentar-se les mans, cabell recollit, portar davantal...)
  • Adquisició de capacitats d’ordre i organització.
  • Treballar en equip, potenciar l’esperit cooperador.
  • Interès i curiositat pel descobriment d’aliments d’altres cultures.

 

CONTINGUTS DE LLEURE I OCI

Conceptuals:

  • Espai de lleure infantil i juvenil
  • Dinàmiques de grups
  • Psicològia i pedagogia dirigida a infants i joves.
  • La creativitat
  • La imaginació
  • El temps lliure
  • Els valors: companyerisme, cooperació, amistat, col·laboració, respecte, etc..

Procedimentals:

  • Potenciar les habilitats físiques i psíquiques dels infants i joves.
  • Desenvolupar les habilitats comunicatives i de relació.
  • Educar els sentits i explorar a través d’ells: el gust, l’oïda, l’olfacte, el tacte i la vista.
  • Adquirir confiança en si mateixos i amb els altres.
  • Potenciar l’expressió artística i creativa.

Actitudinals:

  • Adquisició d’hàbits higiènics específics dels espais de lleure i oci ( rentar-se les mans, mantenir net i endreçat l’espai, cuidar-se de la seva roba, portar la samarreta a les sortides, etc..)
  • Adquisició de l’autonomia en les activitats.
  • Interès i curiositat per descobrir diversos tipus d’activitats.
  • Respecte vers els companys, l’espai i els materials que s’utilitzen.
  • Implicació i participació al llarg de totes les activitats del casal d’estiu.

 

ACTIVITATS DEL CASAL D’ESTIU

TALLER DE CUINA

  • Elaborarem plats amb diferents tipus d’aliments, de diferents gastronomies, on es treballaran procediments senzills de cuina, tècniques bàsiques de cocció i aprendrem a presentar-los d’una manera divertida i respectant l’estètica.
  • Entrants a base de vegetals: amanides, pasta vegetal, cereals
  • Postres: baklava, tiramisú, doriyaki, crema catalana
  • Plats de la gastronomia regional: mandonguilles, bunyols de bacallà, coca de recapte.
  • Plats dels països del centre d’interès: koftas, samoses, durum, udons, porc agredolç...

TALLER DE LLEURE I OCI

  • Per tal de descobrir els quatre països, crearem una sèrie d’activitats per tal de treballar els diversos aspectes més rellevants com poden ser, la cultura, la tradició, les banderes, els espais, el vestuari, la cuina ,etc...
  • Per conèixer a fons aquests tipus de cuina realitzaren diversos jocs d’experimentació entorn als sentits vinculats als aliments propis de cada país.
  • I quan faci molta calor gaudirem dels jocs d’aigua i de la piscina, on farem jocs molt divertits.
  • Descobrirem l’útil que pot resultar treballar tots junts, cooperar i ajudar-nos per tal d’aprendre aspectes nous de les cultures.
  • Visitarem l’entorn per trobar espais vinculats al món de la cuina.

Llistat d’activitats previstes:

  • Piscina i jocs d'aigua
  • Jocs de reflexió
  • Tastet d’esports
  • Moments de relaxació i massatges
  • Expressió corporal
  • Jocs de taula
  • Experimentació dels sentits a través d’aliments
  • Manualitats
  • Tallers de cuina plàstica
  • Activitats amb música
  • Gimcanes
  • Fira amb estands
  • Creació d’un cal·ligrama
  • Concurs d’actuacions musicals
  • Construcció amb materials reciclats d’edificis (centre d’interès)
  • Creació d’un hort urbà
  • Sortida de natura a Les Vinyes d'en Sabater
  • Sortida al mercat
  • Sortida a Cacaolat

ESTRUCTURACIÓ DEL CASAL

  • Infants i joves de 8 a 15 anys ( ambdós inclosos).
  • La ràtio serà d'1 monitor per cada 20 infants i joves seguint la normativa que marca el Decret137/2003, de 10 de juny.
  • Cada divendres s’entregarà a les famílies un planning setmanal amb les activitats, així com del menú.
  • Hi haurà una sortida a la piscina cada dimecres.
  • Hi haurà una sortida els tres primers divendres.
  • L’últim dia del casal es farà una fira d’estands per ser visitada pels pares, mares i familiars.

HORARI

  • S'ofereix un únic horari de 9.00 a 15.00 hores. Dins de l’horari està inclòs el dinar.

 

SERVEI DE MENJADOR

  • L’horari de menjador serà de 14:00 a 14:45 hores.
  • En els menús s’inclouran les elaboracions realitzades en els tallers de cuina.

 

FUNCIONAMENT DEL CASAL

L’objectiu principal del casal, és aconseguir que els infants i joves es diverteixin al període de vacances, al mateix temps que coneixen nous amics i amigues, realitzen activitats físiques i s’inicien en el món de la cuina i la gastronomia.

Durant la setmana els participants amb els monitors realitzaran manualitats i elaboracions culinàries. Les manualitats se les enduran a casa i les elaboracions culinàries les degustaran al moment o durant el dinar.

Si algun infant o jove ha de prendre cap tipus de medicació, cal que el pare, la mare o el tutor faci una autorització al monitor responsable, en cas contrari, no s’administrarà cap medicament als nens.

Si qualsevol infant o jove ha de marxar abans de l’hora o ha de ser recollit per algú que no sigui el pare, la mare o el tutor, cal que informi per escrit al director/a del casal i porti una fotocòpia del DNI de la persona que el recollirà.

 

ÚS DE LA LLENGUA

En el desenvolupament del casal s’utilitzaran les dues llengües oficials a Catalunya: el castellà i el català.

Tot i que majoritàriament farem servir el català, hi haurà activitats que es podrien realitzar en castellà. Totes les comunicacions, es realitzaran en català, sempre que la Regidoria d’Educació, Infància i Joventut de l’Ajuntament de Sta. Coloma de Gramenet no ens comuniqui el contrari.

CAL PORTAR

Pels dies de piscina:

  • Banyador
  • Xancletes
  • Crema protectora
  • Ulleres de sol
  • Tovallola
  • Roba neta

Per l’últim dia de casal haurien de portar:

  • Muda per canviar-se
  • Disfressa
  • Maquillatge
  • Materials realitzats al taller
  • Farem un esmorzar col·lectiu, qui vulgui que porti alguna cosa de menjar o beure per compartir

PREUS

  • S’estableix un preu de 400€ pel mes complet i 200€ per la quinzena.
  • Els germans inscrits tindran un 5% de descompte del preu total/germà.

Podria interessar-te...